STANDARD SCHNAUZER

2017.10.26


ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS 
A Standard Schnauzer egy robosztus, nehéz testű kutya, mely erős izomzatú; négyzet alakú a testhossz és a magasság arányában. Masszív felépítését sűrű, kemény szőr fedi, íves szemöldök, tüskés bajusz és a szakáll fémjelzi. 
MÉRET
Ideális magasság a vállpengék legmagasabb pontján, 18,5 és 19,5 hüvelyk kanoknál, 17,5 és 18,5 hüvelyk a szukánál. A több mint fél hüvelyk mérést meghaladó kutyákat ki kell zárni tenyésztésből. 

FEJ

Fej erős, téglalap alakú és hosszúkás; kissé keskenyedik a fülektől a szemekig és újra az orr hegyéig. A fej teljes hossza, a hátsó hossza mintegy fele, a marmagaságtól a farok felállításáig.  Tekintete nagyon intelligens, lelkes. Szemek közepes méretűek; sötétbarna; ovális alakú és előretolt; sem kerek, sem kiálló. A szemöldöke ívelt és vékony, nem túl hosszú szemöldök. 

A fülek magasan tűzöttek és fel vannak állítva, amikor levágják. Ha nincsenek, közepes méretűek, V-alakúak.

KOPONYA

(Occiput to Stop) közepesen széles a fül között, a koponya szélessége nem haladja meg a koponya kétharmadát. A koponyának síknak kell lennie; sem domború, sem göröngyös. Van egy enyhe leállítás, amelyet a karcsú szemöldök hangsúlyoz. A fang erős, párhuzamos és egyenlő hosszúságú a felső koponyánál; végül egy keskeny, tompa ékkel végződik, és a fej téglalap alakját kihangsúlyozza. A fang felső vonala párhuzamos a koponya felső vonalával. Az orr nagy, fekete. Az ajkaknak feketenek, szűknek és nem átfedőeknek kell lenniük. 

HARAPÁS

A fehér fogak teljes választéka erős, ollós harapás. A kutya fogai erősek és jól fejlettek, a felső metszőfogak kissé átfedőek és az alsó részhez kapcsolódnak. A felső és alsó állkapcsok erőteljesek, és nem nyúlnak túl, sem rövidebbek. 

TEST

A test tömör, erős, rövid összekapcsolású és lényeges, hogy nagy rugalmasságot és agilitást biztosítson. Hibák - túl karcsú vagy ragyogó; túl nagy vagy durva. 
Keskeny szélességű, jól bordázott bordák, és keresztmetszetben látható lehet ovális. A mellbimbó nyilvánvalóan észrevehető. A szegycsontnak legalább a könyökre kell esnie, és fokozatosan felfelé kell emelkednie hátul, a hasát mérsékelten fel kell szerelni. Hiba - Túlzott felhúzás. A csonka teljes és enyhén lekerekített. A farok mérsékelten magasra van állítva, és egyenesen áll. Ez legalább egy hüvelyk, de nem több, mint két hüvelyk. Hiba mókus farok. 

ELSŐ VÉGTAGOK

Vállak - A lejtős vállpengék erősen izmosak, de laposak és jól hátra vannak állítva úgy, hogy a lekerekített felső végek szinte függőleges vonalakon legyenek a könyök felett. Lejtik előre a pont felé, ahol a felső karhoz csatlakoznak, és a lehető legközelebb derékszöget alkotnak oldalról nézve. Az ilyen szögelés lehetővé teszi a mellső lábak maximális előremenetelét kötés vagy erőkifejtés nélkül. A mellső lábak egyenesek, függőlegesek és görbület nélkül minden oldalról nézve; közepesen messze egymástól; nehéz csonttal; A könyök a testhez közel helyezkedik el, és közvetlenül a hátulra mutat. A mellső lábszár karmai eltávolíthatók. A láb kicsi és tömör, vastag betétekkel és erős fekete szegekkel. A lábujjak jól zárt és ívelt (macskacsap), és egyenesen előre mutatnak.


HÁTSÓ VÉGTAGOK

Erősen izmosak, egyensúlyban vannak az elülső negyedekkel, és soha nem tűnnek magasabbak a vállnál. A combok szélesek, jól behajlítva. A második comb, térdtől a csánkig, megközelítőleg párhuzamos a felső nyaki vonal hosszabbításával. A lábak a jól meghatározott, a lábakkal kialakított kopoltyúkhoz képest rövidek és a talajra merőlegesek, hátulról nézve párhuzamosak egymással. A harmat karmait, ha vannak, a hátsó lábakon általában eltávolítják. A lábak elöl. 

NYAK

Nyak erős, mérsékelt vastagságú és hosszúságú, elegánsan íves és a vállakba tökéletesen illeszkedik. A bőr szűk, szorosan illeszkedik a száraz torkához, nincsenek ráncok vagy ráncok. A hátsó felső vonalnak nem szabad teljesen vízszintesnek lennie, de enyhén lejtő lejtésűnek kell lennie a maró első csigolyájából a halványan ívelt bordához és a farok rögzítéséhez. Vissza erős, szilárd, egyenes és rövid. Loin jól fejlett, az utolsó bordától a csípőig terjedő távolság a lehető legrövidebb. 

SZÍN

Só-bors vagy tiszta fekete. Só-bors esetében a fedőréteg fekete-fehér szőrszálak kombinációjából adódik. Elfogadható: minden árnyalata, sötétvas-szürke, ezüstszürke. Ideális esetben a só-bors szabványos schnauzereknek szürke aljszőrzetük van, de a sárgásbarna vagy a fawn aljszőrzet is elfogadható. Kívánatos, hogy legyen egy sötétebb arcmaszkja, amely harmonizál a réteg színének árnyékával. A só-bors kutyákon  a szemöldökök, a bajusz, az arc, a nyak, a mellkas, a farok alatt, a lábszáron, a test alatt és a  lábakon világosszürke vagy ezüstszínű lehet. 
Fekete - Ideális esetben a fekete Standard Schnauzernek valódi gazdag színnek kell lennie, mentes minden fadingtől vagy elszíneződéstől, vagy a szürke vagy barnás hajszálak keverékétől. Az aljszőrzetnek is feketének kell lennie. Azonban az életkor vagy a nappal való folyamatos érintkezés bizonyos mértékű halványodást okozhat. A mellkas melletti kis fehér folt nem hiba. A vágásból és a harapásokból származó hegek miatt a színvesztés nem hiba. 

Hibák - A megadotttól eltérő színűek és bármilyen árnyalatuk vagy keverékeik a fedőrétegben, mint pl. Rozsda, barna, vörös, sárga vagy sárgás; csípés hiánya; pecsételés vagy csíkozás; fekete csík a hátán; vagy egy fekete nyereg tipikus sóval és borsos színezéssel, szürke szőrszálakkal a fekete kabátban; feketékben, bármilyen alapszínnel, kivéve a fekete színt. 

MOZGÁS

Erőteljes, gyors, szabad és egyenletes járás, jól szögelt hátulsó negyedekkel, amelyek kinyújtják és lefedik a talajt. A mellső lábak a hátulsó végtagok egyensúlyát megközelítik. 

VÉRMÉRSÉKLET

A Standard Schnauzernek fejlett érzékei, magas intelligenciája van, alkalmas a tréningre, nem fél, kitartó, ellenáll az időjárásnak és a betegségeknek. A természete a temperamentumot és a rendkívüli megbízhatóságot ötvözi. 
Hiba ha szeszélyes, megbízhatatlan. A félős vagy nagyon idegesnek tűnő kutyákat ki kell zárni a tenyésztésből.

Forrás: SSCA  https://www.standardschnauzer.org/index.html