SCHNAUZER MÉRETEK / SIZES

2018.02.28

TÖRPE - KÖZÉP - ÓRIÁS

MINIATURE - MIDDLE - GIANT

Törpe schnauzer

Származási hely: Németország
Eredeti feladata: Kísérő és családi kutya.
Eredeti neve: Zwergschnauzer
Angol neve: Miniature Schnauzer
Eredete: Közepes méretű szálkás szőrű kutyákból alakították ki a századfordulón.

Megjelenése

Teste: A törpe schnauzer testének és fejének felépítése megyegyezik a közép schnauzeréval, csak a mérete kissebb:
A négyzetes testfelépítésű kutya, amely inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. Marmagassága közel megegyezik a törzs hosszával. Rövid, kissé ívelt háta enyhén lejt a fara felé. Farka magasan tűzött és felálló. A törpe schnauzer ovális mellkasa a könyökei alá ér, elülső része sima. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, könyökei testhez simulok. Mind a mellső, mind a hátsó lábak ízületei jól kirajzolódnak. Mancsai rövidek, kerekek, szépen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erőteljes nyak nemes vonalban ívelt, feszes, nem ráncos.

Feje: Az erőteljes, nyújtott fej fokozatosan keskenyedik az orr hegyéig, a stop határozottan látható. Az egyenes orrnyereg oldalról nézve a lapos koponyatetővel párhuzamosan fut. Ajkai szorosan záródnak, az állkapocsra simulnak és mindig feketék. Magasan tűzött fülei V alakúak, a fej mellett lógnak. Középnagy szemei ovális alakúak és előrefelé néznek. A harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: 30-35 cm
Marmagasság minimum: 30
Marmagasság maximum: 35
Testtömege: 4-8 kg

Szőrzete: A strapabíró, szálkás szőrű szőrzetnek merev szálúnak és sűrűnek kell lennie. Sűrű aljszőrzettel rendelkezik. A törpe schnauzernek hosszú szakálla és bozontos szemöldöke van. A füleken és a koponya tetején rövidebb a szőr, mint a test többi részén.

Színei: A törpe schnauzer lehet egyszínű fekete, "só-bors", fekete-ezüst, tiszta fehér is. A só-bors törpe schnauzer szőrzetében sötét és világos szálak keverednek egyenletesen, ezüstszürkétől acélszürkéig terjedő összhatással, lehetőleg sötét maszkkal. A fekete-ezüst kutyáknak fekete szőrük van, ezüstszürke rajzolattal a szemeknél, a torkon, a pofán, a mellkas elülső részén, a mellső lábakon és mancsokon, a hátsó lábak belső oldalán és a farok alatt. Az egyszínű feketénél és a fekete-ezüstnél az aljszőrzet fekete, a só-borsnál szürke, a tiszta fehérnél fehér színű. A fehér törpe schnauzer csak nem régóta elfogadott színváltozat, s még nem is olyan elterjedt, mint a többi. Az orr minden színnél fekete.

Alomszáma: 3-6 kölyök
Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Temperamentumos és értelmes kutya, józan, szeret tanulni, megbízható, és igen erősen ragaszkodik a családjához. A legtöbb más fajtánál nehezebben szokja meg, ha új gazdát kap. Figyelmes, éber és nem ijedős, ezért házőrzőként is alkalmazható.

Társas viselkedése: A fajta jól kijön más állatokkal, s rendkívül türelmes a gyerekekkel, ha megfelelően szocializálták. Az idegenekkel szemben olykor gyanakvó, de a család barátait örömmel üdvözli. Nem kell aggódni a más kutyákkal szembeni viselkedése miatt, bár olykor előfordul, hogy fajtársaival szemben túlságosan is magabiztos.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a közép schnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell trimmelni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy trimmelő eszközzel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedetett szőrű schnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat - de sohasem nyírással! -, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit - a szakállat és a szemöldököt - rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A törpe schnauzer gyorsan és szívesen tanul. Az alapvető engedelmességi gyakorlatokat könnyen elsajátítja. Ha megbízik a gazdájában, gyorsan és pontosan végrehajtja a tőle kapott utasításokat, de nem szívesen ismételgeti ugyanazt a dolgot. A legtöbbet tisztességes, következetes bánásmóddal lehet elérni nála, s általában a gazdája hangja is pontosan elég a fegyelmezéséhez. A fajtát célszerű kölyökkorában alaposan hozzászoktatni az emberekhez. Nem kell attól tartani, hogy emiatt később mindenkivel barátságos lesz, és az összes arra járó embert lelkesen fogja üdvözölni - ez nem fordulhat elő.

Mozgásigénye: Hihetetlenül sok energiával rendelkezik. Nagyon élvezi az utcai vagy a természetben tett sétákat, csak az a fontos számára, hogy a lehető legtöbbet lehessen a szabadban, s ott nagyokat játsszanak és hancúrozzanak vele.

Alkalmazásai: A törpe schnauzer egykor népszerű patkány- és egérirtó kutya volt, s ha lehetőséget kap rá, szívesen megmutatja, hogy ehhez még ma is ért. Kis mérete ellenére jól teljesít a kutyás sportokban, ha megfelelő irányítást kap hozzá.

Forrás: https://www.kutya-tar.hu/fajtak/torpe-schnauzer

Közép schnauzer

Származási hely: Németország 
Eredeti feladata: Kártevőírtó és őrkutya. 
Eredeti neve: Schnauzer 
Angol neve: Schnauzer 
Eredete: A délnémet parasztudvarok mindenes munkakutyáiból alakult ki. 

Megjelenése

Teste: A közép schnauzer négyzetes testfelépítésű kutya, amely inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. Marmagassága közel megegyezik a törzs hosszával. Rövid, kissé ívelt háta enyhén lejt a fara felé. Farka magasan tűzött és felálló. A schnauzer ovális mellkasa a könyökei alá ér, elülső része sima. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, könyökei testhez simulok. Mind a mellső, mind a hátsó lábak ízületei jól kirajzolódnak. Mancsai rövidek, kerekek, szépen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erőteljes nyak nemes vonalban ívelt, lebernyeg nincs rajta.

Feje: Az erőteljes, nyújtott fej fokozatosan keskenyedik az orr hegyéig, a stop határozottan látható. Az egyenes orrnyereg oldalról nézve a lapos koponyatetővel párhuzamosan fut. Ajkai szorosan záródnak, az állkapocsra simulnak és mindig feketék. Magasan tűzött fülei V alakúak, a fej mellett lógnak. Középnagy szemei ovális alakúak és előrefelé néznek. A harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: 45-50 cm.
Marmagasság minimum: 45
Marmagasság maximum: 50
Testtömege: 14-20 kg

Szőrzete: A strapabíró, szálkás szőrű szőrzetnek merev szálúnak és sűrűnek kell lennie. Sűrű aljszőrzettel rendelkezik. A schnauzernek hosszú szakálla és bozontos szemöldöke van. A füleken és a koponya tetején rövidebb a szőr, mint a test többi részén.

Színei: A közép schnauzer mindig egyszínű fekete vagy "só-bors" színű. Utóbbinál a szőrzete sötét és világos szálak egyenletes keveréke, ezüstszürkétől acélszürkéig terjedő összhatással, lehetőleg sötét maszkkal. A fekete schnauzereknek fekete, a só-bors színűeknek szürke az aljszőrzete. Az orr mindig fekete, a szem sötét.

Alomszáma: 6-10 kölyök
Várható élettartama: 10-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Temperamentumos és értelmes kutya, józan, szeret tanulni, megbízható, és igen erősen ragaszkodik a családjához. A legtöbb más fajtánál nehezebben szokja meg, ha új gazdát kap. Figyelmes, éber és nem ijedős, ezért házőrzőként is alkalmazható.

Társas viselkedése: A fajta jól kijön más kutyákkal és egyéb állatokkal, s rendkívül türelmes a gyerekekkel, ha megfelelően szocializálták. Az idegenekkel szemben olykor gyanakvó, de a család barátait örömmel üdvözli.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzet minőségétől és a kiállításokon való esetleges részvételi szándéktól függően a közép schnauzer szőrzetét évente kétszer vagy többször kell trimmelni. A meglazult szőrszálakat kézzel vagy trimmelő eszközökkel szedegetik ki, hogy helyet teremtsenek az új szőrszálak számára. A megfelelő időben kiszedetett szőrű schnauzer általában nem sok szőrt hullat a lakásban, s hetente csak egyszer kell kefélni. Szükség esetén el kell távolítani a fülben növekvő szőrszálakat - de sohasem nyírással! -, s le kell vágni a talppárnák közti szőrt is. A szőrzet nyírott részeit - a szakállat és a szemöldököt - rendszeresen kell fésülni, hogy ne tapadjanak össze. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A schnauzer gyorsan és szívesen tanul. Az alapvető engedelmességi gyakorlatokat könnyen elsajátítja. Ha megbízik a gazdájában, gyorsan és pontosan végrehajtja a tőle kapott utasításokat, de nem szívesen ismételgeti ugyanazt a dolgot. A legtöbbet tisztességes, következetes bánásmóddal lehet elérni nála, s általában a gazdája hangja is pontosan elég a fegyelmezéséhez. A fajtát célszerű kölyökkorában alaposan hozzászoktatni az emberekhez. Nem kell attól tartani, hogy emiatt később mindenkivel barátságos lesz, és az összes arra járó embert lelkesen fogja üdvözölni - ez nem fordulhat elő.

Mozgásigénye: A mozgásigénye átlagos. Nagyon szeret úszni, futni, a kertben játszani, póráz nélkül szaladgálni az erdőben és apportírozni. Ezek mind megfelelő tevékenységek e karakteres kutya számára. A lakásban általában nyugodtan viselkedik, és akkor sem unja el magát, ha a gazdájának olykor nincs rá elég ideje.

Alkalmazásai: A közép schnauzer jó teljesítményekre képes az olyan sportokban, mint a labdázás (flyball), az ügyességi vagy az engedelmességi próbák. Kiválóan alkalmas családi-, őrző- vagy kísérőkutyának.

Forrás: https://www.kutya-tar.hu/fajtak/kozep-schnauzer

Óriás schnauzer

Származási hely: Németország 
Eredeti feladata: Eredetileg marhaterelő kutyaként alkalmazták, majd felfedezték, hogy kiváló munkakutya.
Eredeti neve: Riesenschnauzer
Angol neve: Giant Schnauzer
Eredete: Őse a közép schnauzer, dog és flandriai pásztorkutyák keresztezésével. 

Megjelenése

Teste: Az óriás schnauzer testének és fejének felépítése megyegyezik a közép schnauzeréval, csak nagyobb és erősebb:A négyzetes testfelépítésű kutya, amely inkább zömöknek, mint karcsúnak tűnik. Marmagassága közel megegyezik a törzs hosszával. Rövid, kissé ívelt háta enyhén lejt a fara felé. Farka magasan tűzött és felálló. A törpe schnauzer ovális mellkasa a könyökei alá ér, elülső része sima. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, könyökei testhez simulok. Mind a mellső, mind a hátsó lábak ízületei jól kirajzolódnak. Mancsai rövidek, kerekek, szépen ívelt, szorosan záródó ujjakkal. Az erőteljes nyak nemes vonalban ívelt, feszes, nem ráncos.

Feje: Az erőteljes, nyújtott fej fokozatosan keskenyedik az orr hegyéig, a stop határozottan látható. Az egyenes orrnyereg oldalról nézve a lapos koponyatetővel párhuzamosan fut. Ajkai szorosan záródnak, az állkapocsra simulnak és mindig feketék. Magasan tűzött fülei V alakúak, a fej mellett lógnak. Középnagy szemei ovális alakúak és előrefelé néznek. A harapása szabályos ollószerű.

Marmagassága: 60-70 cm
Marmagasság minimum: 60
Marmagasság maximum: 70
Testtömege: 35-47 kg

Szőrzete: A strapabíró, szálkás szőrű szőrzetnek merev szálúnak és sűrűnek kell lennie. Sűrű aljszőrzettel rendelkezik. A schnauzernek hosszú szakálla és bozontos szemöldöke van. A füleken és a koponya tetején rövidebb a szőr, mint a test többi részén.

Színei: A közép schnauzer mindig egyszínű fekete vagy "só-bors" színű. Utóbbinál a szőrzete sötét és világos szálak egyenletes keveréke, ezüstszürkétől acélszürkéig terjedő összhatással, lehetőleg sötét maszkkal. A fekete schnauzereknek fekete, a só-bors színűeknek szürke az aljszőrzete. Az orr mindig fekete, a szem sötét.

Alomszáma: 8-10 kölyök
Várható élettartama: 12-14 év

Forrás: https://www.kutya-tar.hu/fajtak/orias-schnauzer