TENYÉSZTŐ VS SZAPORÍTÓ

2018.11.27

Napjainkban sajnos nagy népszerűségnek örvendenek a szaporítók, hiszen töredék áron kínálják az úgy nevezett "fajtiszta" kutyákat. Már itt megállnék egy pillanatra, mivel fajtatiszta kutyákról beszélhetünk jobb esetben, rosszabban még arról sem. Röviden a kutya a faj és azon belül vannak a fajták. A sok szaporító már itt elírja a hirdetésének a szövegét mivel ezzel sincsen tisztában. Ez már egy jó jel lehet a kiszűrésükre ha nem ilyen helyről szeretnénk vásárolni!

A következő és személyes kedvencem a "mini" és "extra mini" meghatározások. Akkor tegyük ezt is tisztába FCI (Fédération Cynologique Internationale) szerint nincs sem "mini" sem "extra mini" yorki, csivava, schnauzer, blognese, havanese és egyéb ma felkapott úgy nevezett "cuki" fajták. Minden fajtának van egy standard mérete. Ez egy körülbelül 3-5 cm intervallumban mozog egyedenként, de minden fajtánál eltérő! Mondok egy példát törpe schnauzer esetében 30-35 cm. A 30 cm-nél esetleg kisebb egyedek nem "minik" hanem egyszerűen nem felelnek meg a standardnak és nem is vonhatók tenyésztésbe. Csúnyán fogalmazva hibás egyed, ettől persze lehet szeretni és lehet nagyon kedves kutya. Ilyen szaporítóknál fordul elő a nem megfelelő szűlő párosításnak köszönhetően. Lehetne ezt még tovább ragozni, de nincs értelme. A szaporítok kitaláltak valamit, amivel eladhatóbbá váltak a selejt kiskutyák és sajnos mivel volt/van rá kereslet így most virágkorát éli a "mini" és "extra mini" "fajtiszta" kiskutyák értékesítése. Ehhez hasonló hirdetések láttán megint biztosra vehetjük, hogy szaporítótól készülünk vásárolni! Hivatalosan vannak törpe, közép és óriás kutyák valamint tacskó esetében például van még úgynevezett kaninchen (nyúlász).

Ha ezen a szűrőkön már átment valaki, és kommunikációba kezdünk vele, akkor tartsuk észben, hogy a tenyésztő mindig, chippel és törzskönyvvel együtt adja el a kutyákat. A kiskutyák a kezdetektől minőségi tápon nevelkednek, többszöri féreghajtáson és oltássorozaton esnek át gazdisodás előtt. A szaporító ezzel szemben igyekszik minél kevesebb költségből felnevelni az almot, ezért nem is oltja, féreghatja vagy chippeli őket.

Fogjunk gyanút akkor is, hogyha a kiskutyákat túl fiatalon akarják eladni. Egy kutyus 8 hetes kortól választható el a törvény szerint. Ennél fiatalabb kutyák szaporítók által kerülnek eladásra.

Ameddig a szaporítónak az a fontos, hogy minden kiskutyát eladjon, nem számít kinek, addig a tenyésztő megválogatja, hogy kinek adja oda a kutyáit, és garanciát is vállal a kicsikért. Bármikor, bármilyen kérdéssel kapcsolatban fordulhat hozzá a leendő gazda, hisz a tenyésztő nyomon követi a tőle származó kutyusok sorsát.

A tenyésztő mindig jól megválogatott párokat rak össze, szem előtt tartva azt, hogy a kutyák jó génjeit kapják az utódok. Tehát nemesíti a fajtát. Ezzel szemben a szaporító nem nézi a kutya belső adottságait, betegségeit, kinézet, fajta és sajnos az is előfordul, hogy szín alapján rak össze két kutyát, a szülők gyakran lestrapáltak, rossz egészségi állapotnak "örvendnek". Vásárlás előtt mindig kérjünk képet a szülőkről, valamint a kötelező szűrővizsgálatok eredményeit is kérhetjük. Ennek hiányában ugyanis a tenyész szemlén sem mehet át egy kutya, vagyis biztosak lehetünk benne, hogy nem hivatalosan tenyészt tehát szaporít valaki.

A tenyésztő kiállításokra hordja a kutyáit, rendszeres orvosi vizsgálatokon és szűréseken vesznek részt a kutyák. A szaporító ezzel szemben csak tartja a kutyákat, ad nekik enni, és csak súlyosabb betegség esetén viszi el orvoshoz őket. Jobb esetben!

A tenyésztőtől származó kutyák stabil idegrendszerűek, kiváló egészséggel rendelkeznek, hosszú és teljes életre számíthat velük a gazdájuk. A szaporítóktól származó kutyák sok esetben gyors és fájdalmas halált halnak még kölyök korukban, felnőttként rosszabb idegrendszerűek, instabilak, betegesek.

És igen lesznek olyanok akik állítják ők olcsón vettek kutyát törzskönyv nélkül és teljesen egészséges. Ennek én tényleg szívből örülök szerencséje volt az illetőnek, sőt sok hozzá hasonlónak is. Akkor felmerül a kérdés miért ne, mert ha van lelkiismerete az illetőnek bele gondol abba, hogy honnan is származik élete értelme, hogy élnek a szülő kutyák. Minimális táplálékon rossz körülmények között évente kétszer elletik, ha "szerencsés" természetes úton, ha nem császárral de mivel az drága az utó kezelés is elmarad. Ha szerencsétlen túléli félév múlva újra elletik közben nyúlik a méhe és pár éven belül keserves halált hal. De te, aki imádod a kutyákat a sajátodat is mégis ezt támogatod azzal, hogy ilyen helyről vásárolsz. Aztán amikor van egy poszt, hogy újabb szaporítót számolnak fel, jönnek a posztok tőled hogy mocskos állatkínzó. Ő AZ és Te jobb vagy? Hiszen lehet megmentetted azt az egyet, amit megvettél de a szaporítókat arra buzdítod csinálják még, hiszen van rá kereslet! Ha viszont nemet tudnánk mondani és odafigyelnénk ki tudnánk szorítani a szaporítókat mivel amire nincs kereslet ott a kínálat is megszűnik mert nem éri meg. De ehhez emberek kellenek lelkiismerettel és gerinccel!

Tartsuk észben, hogy mindenki szaporítónak számít, aki egyetlen almot is lehoz törzskönyves, szűrt szülők nélkül. Nem számít, hogy véletlen alom volt vagy sem, hisz minden esetben a gazda a felelős a kutyájáért. Ezért fontos az ivartalanítás, hisz a szaporítóktól származó kutyák legalább 60%-a jobb esetben menhelyen, rosszabb esetben zsákba rakva kukában, út szélén végzik.

KEVETKEZŐ CIKKEMBEN AZ ÁRRÓL FOGOK ÍRNI, HISZEN LEGTŐBB EMBERNEK AZ ELSŐ GONDOLATA EZ. A TENYÉSZTŐ DRÁGA, A SZAPORÍTÓ OLCSÓ. DE EZ RELATÍV. EZEKHEZ HASONLÓ KÉRDÉSEKET FOGUNK TAGLANI. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ÉS HOGY ELOLVASTAD.

Felhasznált forrás: https://zenakir.com